Dünya, ekonomik, politik ve askeri çalkantılarla boğuşurken, küresel kaostan Türkiye’nin de kaçınılmaz olarak etkilendiği bir gerçektir. Özellikle bölgemizde meydana gelen çatışmalar, iç savaşlar, küresel bağlantılara sahip terör örgütleri ve bu buhranların neticesi olarak mülteci durumuna düşmüş milyonlarca sivil insanın sınırlarımıza dayanması, bizi bir anlamda bölgesel kaosun merkezinde bırakmıştır. Böyle bir ortamda sürdürülebilir bir ulusal güvenlik iklimi, ekonomik ve siyasi istikrar toplumsal mutabakatla doğrudan ilgilidir. 2000' li yılların başlarından itibaren güçlü iktidarlarla yönetilen Türkiye açısından siyasi istikrarın sürdürülebilmesi için Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi bir tercih olarak üzerinde durulması ve içinin doldurulması gereken bir modeldir. Türkiye’nin istikrarı ve istikrarın da güvencesi güçlü yürütme, güçlü hükümet modelleri ile mümkündür.

Ülkemizin 94 yıllık demokratik parlamenter tecrübeye dayanan siyasal sisteminin ürettiği her türlü eksikliğin bertaraf edilmesi amacına dönük olarak Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi önemli bir adımdır ve bir rejim tartışması olmaktan ziyade sistem değişimidir. 16 Nisan Referandumunda seçmenin tercihi de bu doğrultuda olmuştur.

Hatırlanacağı gibi, 2010 yılındaki referandum ile Cumhurbaşkanı’nın halk tarafından seçilmesinin önünü açılmıştı. Bu değişiklik doğrultusunda 2014 yılında Cumhurbaşkanı ilk kez halk tarafından doğrudan seçilmiştir. Bizzat Milletin oyları ile seçilen Cumhurbaşkanı’nın artık temsili bir makam olmaktan çıkarılması ve daha fonksiyonel ve etkin bir makama dönüştürülmesi ihtiyacına dönük olarak Cumhurbaşkanlığı Hükümet sistemi gündeme gelmiştir. Bu hassasiyetlerden ve noktalardan hareketle, TUSSAM tarafından düzenlenen “Cumhurbaşkanlığı Sistemi Ekseninde Yeni Türkiye’nin Siyasi, İdari ve Sosyolojik Kodları” konulu Panel 23 Mayıs 2017 tarihinde İlbank Sosyal Tesisleri Konferans Salonunda gerçekleştirilmiştir.

Panel programı kapsamında, akademik camianın ve Türkiye’nin yakından tanıdığı önemli isimler, 16 Nisan Referandumu ile kabul edilen Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi modelini ana hatlarıyla ele almış ve değerli tespitlerini kamuoyu ile paylaşmışlardır. Panele engin bir Siyaset ve Devlet Adamlığı deneyimine sahip olan Devlet Eski Bakanı Sayın Dr. Hasan Celal GÜZEL başkanlık etmişlerdir.

Önemli çalışmaları ile kamuoyunun yakından tanıdığı bilim insanları panelist olarak programa katılım sağlamışlardır. Uluslararası Üniversiteler Konseyi Kurucu Başkanı ve İcra Kurulu Başkanı Sayın, Prof. Dr. Orhan Hikmet AZİZOĞLU, Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Sayın Prof. Dr. Gonca BAYRAKTAR DURGUN Hanımefendi ve Yurtdışı ve Akraba Topluluklar Başkanlığı Eski Başkanı ve Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi Sayın Prof. Dr. Kudret BÜLBÜL panel kapsamında değerli görüşlerini ve analizlerini dinleyicilerle ve kamuoyu ile paylaşmışlardır.

Panelde katılımcılar tarafından sunulan tebliğlerin tam metnine aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz.

     
     
     

 

 
Okunma 3265 kezSon Düzenlenme Pazar, 14 Temmuz 2019 10:28