Uluslararası İlişkiler Tarihi alanında disiplinlerarası çalışmaların önem kazandığı görüşünün özellikle desteklendiği bu eserde, ağırlıklı olarak tarihçilerin bakış açısıyla şekillenen bir “uluslararası ilişkiler tarihi algısı” görülmektedir.
Tarihsel süreç, uluslararası sistemdeki güçler dengesi, sınıf mücadeleleri, devlet ve toplum düzeyindeki gelişmeler 1. ciltte birbirine bağlanarak anlatılıyor. Tarihin kapsayıcı doğası her düzeyde insan faaliyeti ve sürecini kapsar.
Bu ders kitabı, başarılı bir şekilde uluslararası ilişkiler tarihi çalışma alanındaki belli başlı teorik yaklaşımlara sistematik ve kapsamlı bir giriş niteliğindedir. Kitabın en önemli ayırdedici özelliği AzerbaycanTürkçesinde bu konuda henüz çok yeni olan literatüre önemli bir katkı ve farklı bir perspektif katıyor olmasıdır. Çeşitli bakış açıları ile çok önemli ve bir o kadar da orijinal katkılar veren yazarlar sayesinde ortaya önemli bir çalışma çıkmıştır. Dileriz bu kitap, ülkemizde Uluslararası İlişkiler Tarihi alanında ilginin artmasına yardımcı olur. Öğrencilerin dikkatini çeken harita ve fotoğraf güncel ve canlı bir okuma deneyimi sunmaktadır.
Uluslararası İlişkiler Tarihi alanında son yıllarda yayımlanmış en faydalı kitaplardan biri. Uluslararası ilişkiler tarihi alanında çalışan, araştırma yapan kişiler ve öğrenciler için temel bir kaynak kitap niteliğindedir.
Yazarlar: Leman Qarayeva , Şehla Nuruzade , Zümrüd Melikova